Skip to main content

Chicken dum biriyani recipe

Chicken Dum Biryani is the popular dish in India Let's  see how to make chicken biryani let's make dum biryani

Ingredients


 for marinating chicken

  • 1  cinomon
  • 5  peppercorn
  • 4 cloves
  • 1 black cardamom
  • 1 green cardomom
  • 1 star anise
  • 1 mace
  • Few stone flower
  • 375 grams chiken
  • 1 tbsp ginger garlic past
  • 1/2 tsp turmeric powder
  • 1 tsp lemon juice
  • 1 tsp salt
  • 2 green chillies
  • 1/4 cup curd
  • 1 tsp red chilli powder
  • 1 tsp coriender powder
  • /2 tsp cumin powder
  •  1/4 cup finely chopped coriender leves
  •  2 tsp mint leves 
  • For rice
  • 4 cups water
  • 1/2 tsp shaijeera
  • 4_5 Pepercorn
  • 1 black cardamom
  • 1 cnamon
  • 4-4 cloves
  • 2 bay leves
  •  1 tsp ghee
  • 2 tsp salt
  • 1 cup bhasmarti rice
  • Assembly
  • Ghee
  • 2 tsp water
  • Marinated chicken
  • Boiled rice
  • 10-12 saffron strands
  • Mint leaves
  • Fried
  • Chapati dough

Method

First of all we are going to prepare biryani masala. Spices required 1/2 inch cinnamon stick 5 black pepper 4 cloves 1 masala cardamom green chilli star flower, stone flower, small piece of javitri mix all these ingredients and grind it finely in a mixer bowl. After doing this our biryani masala is ready

Now here we are going to marinate the chicken preferably take big pieces of chicken in this to marinate the chicken then here we will take one and a half kg of chicken in it one spoon ginger garlic paste, turmeric powder 1/2 spoon, 1 spoon lemon juice ,1 spoon salt and then add biryani masala and one cup thick curd And 1 spoon of red chilli powder, one big spoon and half spoon of cumin powder, after adding a cup of chopped coriander and a little mint, mix it all together.

The marinated chicken should be kept aside for 2 to 3 hours before making the biryani on the next day. After cooking the rice, the rice should be cooked 50 to 60 percent. Add chicken, add 2 spoons of water to the base, then add another two spoons of ghee to it and add some fried onion and green chilli pieces. After all this, cover the pan.
  1. Before cooking rice, boil the water and add spices first i.e. 4 to 5 black pepper cinnamon 4 to 5 cloves , jeera ,black cardamom and cardamom 1 spoon of sajuk ghee Ghee gives good flavor to the rice then two spoons of salt after adding all this then one cup one cup basmati rice half Wash it after soaking for an hour and put it in boiling water. This rice should be cooked 50%. Cook it for about seven to eight minutes and then turn off the heat.

  2. Now to layer the biryani To layer the biryani the cooked rice is to be filtered completely and taken from a sieve then the rice is to be layered on top of the chicken After layering the rice add 2 spoons of cooked rice water and then soak 10 to 12 saffron sticks in 2 spoons of water for 30 seconds After microwave the saffron it gets a very nice color then add one spoon of the chicken biryani masala you have made on the layered rice lastly add coriander mint and fried onion sliced ​​vertically and then add two to three spoons of sajuk ghee cover the kadai If you want to keep it, then after cooking the biryani for ten minutes on medium flame, cook it again on low flame for fifteen minutes, then after five minutes, open the lid of the kadai.

Popular post

Chicken recipe

This is kolhapuri style chicken masala you can tray this dish at home so following ingredients need for make chicken ‌ Ingredients ‌,500 gram fresh chicken ‌1/2  tsp turmeric powder ‌1 tsp ginger garlic paste ‌1/2 solt ‌1 tsp coriander seeds ‌1 tsp cumin seeds ‌A pice of javitri ‌A cinnamon stick ‌Small pice of  star anise ‌3 cloves ‌3 black pepper corns ‌4/5 garlic cloves ‌2 tsp great ed dray  coconut ‌1 tsp white sesame seeds ‌Onion ‌4-5 badgi mirchi ‌3 tsp oil ‌2 onion greavy ‌1 tomato greavy ‌1 tsp besan ‌Watter ‌Salt to teste ‌Finally chopped coriander leves Method Wash  fresh to home chicken really 3-4 times with watter then Let the chicken be in the strainer for about 10-15 minutes transfer chicken in to the bowl and add turmeric powder , ginger, garlic past, salt mix everything well together and roast for about few  30 minutes to marinate heat up pan on medium heat add coriander seeds cumin seeds,  mace ,cinnam...

कोबीची भाजी

कोबीची भाजी  कोबीमध्ये व्हिटॅमिन सी भरपूर प्रमाणात असते. रोगप्रतिकारक शक्ती मजबूत करण्यासाठी हे फायदेशीर आहे. तसेच शरीराला लोह शोषण्यास मदत होते. रोगप्रतिकारशक्ती व्यतिरिक्त, कोबी कोलेजन वाढवण्यासाठी देखील उपयुक्त आहे. मग चला तर पाहूया कोबीची भाजी कशी बनवायची साहित्य कांदा 2 लसूण 4/5 जिरे 1  चम्मच  मोहरी 1 चम्मच हळद 1 मटार एक छोटी वाटी कढीपत्ता पाच ते सहा पाने कोथिंबीर            हिरवी मिरची पाच ते सात कृती एका कढईमध्ये दोन पळी ऑइल टाकून त्यामध्ये जिरे ,मोहरी, कढीपत्ता दोन-चार लसणाच्या पाकळ्या नंतर बारीक चिरून घेतलेला दोन कांदे टाकायचे थोडे लाल ब्राऊन कलरचे होईपर्यंत परतावेत त्यानंतर हिरवी मिरची चे बारीक केलेले तुकडे ,हळद टाकून हा पाच मिनिट परतून घ्यावे बारीक चिरून घेतलेला कोबी टाकावा व एक वाटी मटार घालावे नंतर चवीनुसार मीठ घालावे त व मंद आचेवर दहा मिनिट परतून घ्यावे गॅस बंद करावा Fish curry

शेवग्याच्या शेंगाची भाजी

शेवग्याच्या शेंगेचे फायदे : - शेवग्याच्या शेंगेमध्ये मुबलक प्रमाणात कॅल्शियम (Calcium) असते. मुलांसाठी याचा खूपच फायदा होतो. यामुळं हाडं आणि दात मजबूत होतात.शेंगा खाल्ल्यानं गर्भवती महिलांना भरपूर कॅल्शियम मिळतं तर चला तर पाहूया आपण शेवग्याच्या शेंगाची भाजी कशी बनवायची ते खालील प्रमाणे साहित्य 1/2 किलो  शेंगा साधारण 7 ते 8 शेंगा 3  छोटे कांदे तुकडा  खोबऱ्याचा मोठा 1/2 इंच  आले 12 -15  लसूण पाकळ्या कोथिंबीर चिंच 3-4 चमचे  तेल चवीनुसार  मीठ    कृती प्रथम शेंगा  त्याचे बारीक बारीक तुकडे करून साधारण आपल्या हाताच्या बोटा सारखे तुकडे करून ते कढईमध्ये पाणी टाकून उकडून घ्यावेत नंतर मिक्सरमधून आलं अद्रक लसूण याची बारीक पेस्ट करून घ्यावी मी साधारण दोन कांदे भाजून घेऊन त्याचीही सेपरेट बारीक पेस्ट घेऊन करून घेणे नंतर कढईमध्ये दोन ते तीन चमचे तेल घालून त्यामध्ये अद्रक लसूण खोबऱ्याची पेस्ट टाकावी व ते थोडेसे लालसर होईपर्यंत परतून घ्यावे नंतर मिक्सरमधून बारीक केलेला कांद्याची पेस्ट टाकून तेही पाच मिनिट परतून घ्यावे ...